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Was bewirkt ein Wetzstahl?
Ein Wetzstahl richtet die Klinge auf und sorgt für dauerhaft scharfe Messer. Er ersetzt das Schleifen und verlängert den Schärfezyklus.
Welche Arten von Wetzstählen gibt es?
Es gibt Varianten aus gehärtetem Stahl, Keramik oder mit Diamantbeschichtung. Stahlstähle sind klassisch und robust, keramische sind fein und sehr schonend, diamantbeschichtete Stähle besonders effektiv, aber aggressiver.
Wann und wie sollte man einen Wetzstahl verwenden?
Vor oder nach Nutzung eines Messers – in einem Winkel von etwa 15–20 ° – abziehen, um den Grat sanft aufzurichten und die Schärfe optimal zu erhalten. Achtung! Bei nicht geübter Nutzung kann die Schneideleistung des Messers eher vermindert anstatt erhöht werden.
Ist ein Wetzstahl mit jedem Messer kompatibel?
Ja, grundsätzlich geeignet für symmetrisch geschliffene Messer. Außnahmen: sehr harte oder asymmetrische Japanmesser sollten mit passenden Schärftechniken behandelt werden.
Kann man Messer mit Wellenschliff auch mit einem Wetzstahl schärfen?
Ein klassischer Wetzstahl eignet sich ideal für glatte Klingen. Bei Messern mit Wellenschliff ist er jedoch nur bedingt einsetzbar. Hier muss jede einzelne Welle nachgezogen werden, was mit speziellen, sehr dünnen Keramik- oder Diamantstäben möglich ist. Wir empfehlen, Messer mit Wellenschliff von einem Profi schärfen zu lassen, um die Zähne der Klinge nicht zu beschädigen. Für alle anderen Küchenmesser ist ein hochwertiger Wetzstahl aus Solingen die beste Wahl für langanhaltende Schärfe.
Why Do You Need a Knife Sharpening Steel?
Our knives come with an ultra-sharp edge as standard, maintaining their sharpness for a long time thanks to high-quality materials and precise craftsmanship. A knife sharpening steel is useful when you want to restore the cutting experience to its original sharpness after extended use. However, you should only use a sharpening steel if you are confident in handling it correctly, as improper use can damage the blade.Knife Sharpening Steel vs. Sharpening Stone – What’s the Difference?
A knife sharpening steel realigns the blade edge and enhances sharpness by restoring the microscopic edge alignment. A sharpening stone, on the other hand, removes material to completely reshape the edge. We recommend using a sharpening steel only if your knife shows slight wear, as incorrect use can negatively impact the blade.Tips for Proper Use of a Knife Sharpening Steel
To use your knife sharpening steel safely and effectively, hold the knife at an angle of about 20 degrees to the steel. Glide the blade smoothly from top to bottom along the sharpening steel without applying excessive pressure. If you are unsure about the technique, we recommend watching a professional guide or video tutorial.Warning: Improper Use Can Damage Your Knife
Incorrect use of a knife sharpening steel can damage your knives. An unsteady technique or the wrong angle can dull the edge or even cause micro-fractures. If you are unsure, avoid using the sharpening steel yourself and have your knives professionally sharpened.How Often Should You Sharpen Our Knives?
Our knives are known for their long-lasting sharpness and rarely require sharpening. Using a knife sharpening steel is usually only necessary after many months of heavy use. Overusing sharpening steel can put unnecessary strain on the blade, so we recommend using it sparingly and only when needed.Alternative: Professional Knife Sharpening
If you notice that your knife’s cutting performance is decreasing, you can have it professionally sharpened instead. This ensures your knives are sharpened perfectly without damaging the blade. Our service offers the ideal way to keep your knives in top condition.Find more information and maintenance tips in our Knife Lexicon.